Rodinná lisovňa oleja RESCH

Lisovňa oleja RESCH (KERNÖLPRESSE RESCH) z štajerského Leutschachu predstavuje rodinný podnik 5. generácie, ktorej základný kameň oficiálne položil Johann Kirchleitner, narodený v roku 1842. Od roku 1980 do roku 2005 investoval Manfred Resch do rodinného podniku veľa času a lásky a zo súčasného podniku KERNÖLPRESSE RESCH urobil vytvoril meno, ktoré je symbolom kvality a remeselnej zručnosti. Od roku 2005 prevádzkujú lisovňu na tekvicový olej RESCH Manfred a Bernd Reschovci, narodení v roku 1988.

V súčasnosti lisovňa vyrába okrem tekvicového oleja viac zaujímavých produktov, ako napríklad tekvicové pesto, tekvicový likér, tekvicovú horčicu, tekvicové čatní s čili, olej z vlašských orechov atď.

STRUČNÝ OPIS VÝROBNÉHO PROCESU

Z vysušených semienok, ktoré sa na jar zasejú do riadkov a prikryjú trochou zeminy, vyrastú za vhodných poveternostných podmienok do jesene krásne veľké tekvice. V lete možno na poliach vidieť žiariace žlté kvety tekvíc, ktoré sa v priebehu asi dvoch mesiacov premenia na olejové tekvice krásnej žltooranžovej farby a môže sa začať zber tekvíc.

Na oddelenie semien od dužiny v súčasnosti existujú špeciálne stroje, pričom dužina sa rozdrví a ponechá na poli ako hnojivo. Tekvicové semená sa potom umyjú a sušia pri nízkej teplote maximálne 60 °C. Vďaka tomu sa dajú skladovať a na rozdiel od olivového oleja sa dajú v prípade potreby lisovať vždy čerstvé.

Vysušené tekvicové semená sa melú v prírodnom kamennom mlyne, ktorý sa od roku1952 stará o šetrné mletie semien. Táto zmes sa zmieša so soľou a pramenitou vodou na kašu. Voda umožňuje jemné zahriatie jadier. Po odparení vody sa zmes za stáleho miešania jemne opraží. Praženie sa používa na oddelenie bielkovín od tuku, t. j. na rozklad oleja.

Nasleduje proces praženia, ktorý trvá 30 – 40 minút a pri teplote 70 – 80 °C sa jemne uvoľňuje tekvicový olej. Tento proces je mimoriadne dôležitý, pretože určuje chuť a farbu tekvicového oleja. Pri pražení sa vo veľkej miere využívajú skúsenosti lisovacieho majstra Bernda Rescha, ktorý dbá na to, aby sa jadrá pražili pri správnej teplote. Jadrá by nemali byť príliš svetlé ani príliš tmavé. Opražená hmota je pripravená na lisovanie. Pridaná soľ slúži ako prísada.

Po pražení sa semená lisujú za studena vo valcovom lise pri tlaku približne 280 barov, pričom do lisu sa striedavo umiestňuje naberačka tekvicových semien a doska z nehrdzavejúcej ocele. Do jedného lisu sa zmestí 35 kg tekvicových semien, čo zodpovedá približne 12 až 13 litrom tekvicového oleja (t. j. 2 až 3 kg semien na liter oleja). Potom z lisu rovnomerne vyteká čerstvý tekvicový olej, sýto čiernej farby so zeleným leskom, ktorý sa nechá niekoľko dní postáť, aby sa usadili suspendované tuhé látky.

Zvyšková hmota, takzvaný „lisovaný koláč“, ktorý zostane po vylisovaní oleja, sa vďaka svojmu hodnotnému zloženiu používa ako krmivo pre dobytok a ošípané. Pri výrobe oleja z tekvicových jadier v lisovni RESCH tak nevzniká žiaden odpad.

Takýmto šetrným spracovaním získava štajerský tekvicový olej svoju typickú tmavozelenú farbu, jedinečnú vôňu a orieškovú chuť, vďaka čomu je prírodným a nezameniteľným produktom vysokej kvality.

 

Zobrazuje sa všetkych 5 výsledkov