Princíp prospešných tukov
Keď sa zaoberáme otázkou, ako si udržať zdravie a zvýšiť životnú energiu, musíme obrátiť pozornosť na naše bunky. Bunka je najmenšia funkčná jednotka v našom tele. V bunkách prebieha množstvo metabolických procesov, ktorých cieľom je výroba energie. Náš organizmus sa skladá z približne 100 biliónov buniek. Zdravý bunkový metabolizmus je preto základným predpokladom nášho celkového zdravia.
„Nech je vaše jedlo vaším liekom a váš liek vaším jedlom“
(Hippokrates, slávny lekár staroveku)
Aby naše bunky mohli poskytovať energiu, potrebujú živiny a životne dôležité látky. Osobitnú úlohu pritom zohrávajú zdravé polynenasýtené mastné kyseliny. Sú esenciálne, t. j. telo si ich nedokáže samo vyrobiť a musia byť dodávané prostredníctvom každodennej stravy. Ak sa nám podarí pokryť potrebu našich buniek po zdravých mastných kyselinách, vytvoríme tým základ optimálneho metabolizmu buniek. Udržíme si tak zdravie a sršíme energiou a radosťou zo života.
Viac vitality a kondície
Princíp prospešných tukov podľa Dr. Budwigovej je prirodzená forma výživy založená na vysokoenergetickej strave, ktorú Dr. Johanna Budwigová zostavila špeciálne tak, aby spĺňala požiadavky pre zdravie našich buniek. Ústrednou zložkou je prírodný ľanový olej, ktorý vďaka svojmu prirodzene vysokému energetickému potenciálu dodáva našim bunkám základnú dennú dávku polynenasýtených mastných kyselín. Ideálnym doplnkom spomínaného princípu prospešných tukov podľa Dr. Budwigovej sú čisto rastlinné zmesi olejov prispôsobené špeciálnym potrebám, pričom základ tvorí vzácny ľanový olej. Súhra zdravých tukov a sírnatých aminokyselín z tvarohu spolu s množstvom ovocia a zeleniny zabezpečuje optimálne bunkové dýchanie. Výsledok: viac vitality, viac pohody.
Mastné kyseliny a ich vplyv na organizmus
Pomocou papierovej chromatografie sa Dr. Johanne Budwigovej podarilo rozlíšiť nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny. Na základe toho dospela k záveru, že ľanový olej je dôležitým zdrojom polynenasýtených mastných kyselín. Okrem toho identifikovala transmastné kyseliny a počas jej života neúnavne poukazovala na škodlivý vplyv týchto mastných kyselín na organizmus.
Dopĺňanie nedostatkových prospešných tukov má pozitívny vplyv na mnohé bežné ochorenia dnešnej doby. Väčšina ľudí v západnom svete trpí v dôsledku nesprávnej výživy, resp. podvýživy. Konzumuje sa najmä nadmerné množstvo škodlivých tukov. Zároveň sa konzumuje príliš málo kvalitných zdravých polynenasýtených mastných kyselín. Tento nepomer je príčinou ochorení ako cukrovka, infarkt a depresia.
Tvarohový krém s ľanovým olejom podľa Dr. Budwigovej ako dôležitá súčasť zdravej výživy
Dr. Johanna Budwigová si bola plne vedomá zjavných súvislostí medzi výživou a vznikom určitých ochorení. V roku 1957 sa jej pomocou pokusov na zvieratách podarilo dokázať rôzne účinky omega-3 tukov na organizmus. Dokázala, že esenciálne mastné kyseliny kyselina linolová a kyselina alfa-linolénová zohrávajú vďaka väzbám so sírnatými aminokyselinami dôležitú úlohu pri bunkovom dýchaní. Pravidelná konzumácia tvarohového krému s ľanovým olejom podľa Dr. Budwigovej sa odporúča hneď ráno ako zdravé raňajky. Pridaním čerstvého ovocia je krém podľa Dr. Budwigovej základnou zložkou na udržanie zdravia buniek, pretože zlepšuje vitalitu a celkovú pohodu.
Jedzte zdravo!
Urobte si ráno čas na krém podľa Dr. Budwigovej. Pripravuje sa so šetrne mletými ľanovými semienkami a čerstvým ovocím a vďaka tomu je začiatkom dňa plného energie a pohody.
Suroviny na 1 porciu:
1 – 2 polievkové lyžice ľanového oleja
1 polievková lyžica mlieka
125-150 g nízkotučného tvarohu
1-2 čajové lyžičky medu
2 polievkové lyžice mletých ľanových semienok
3 polievkové lyžice sezónneho ovocia nakrájaného na kocky
orechy, korenie ako škorica, kardamóm atď.
Príprava:
Najprv si pripravte krém Dr. Budwigovej nasledovne: tvaroh s mliekom vymiešajte dohladka, pridajte ľanový olej a miešajte tak dlho, kým sa olej úplne nespojí s tvarohovou zmesou, nakoniec oslaďte medom. Na servírovanie je najlepšia sklenená miska, pretože v nej vidíte jednotlivé vrstvy pridaných surovín.
Alternatívy tvarohu
Kombináciu tvarohu s ľanovým olejom dobre znášajú aj ľudia, ktorí sú citliví na laktózu obsiahnutú v mliečnych produktoch. Tí, ktorí sa napriek tomu chcú alebo musia tvarohu vyhnúť, môžu využiť širokú škálu alternatív. Sírnaté aminokyseliny sa nachádzajú v mnohých iných potravinách, napr. pohánka, pšeno, quinoa alebo amarant. Nájdete ich tiež v zelenine, bylinkách a korení s obsahom síry, ako napr. cibuľa, pór, cesnak, medvedí cesnak, pažítka, paprika atď.
Olejovo-bielkovinová diéta ako terapeutická strava
Dr. Johanna Budwigová ako lekárka vyznávajúca princípy prírodnej medicíny lekárka vyvinula celostný terapeutický koncept na liečbu ťažko chorých pacientov – tzv. olejovo-bielkovinovú diétu. Aj v rámci tejto diéty je v popredí konzumácia ľanového oleja v kombinácii so sírnatými aminokyselinami ako súčasť výživnej laktovegetariánskej plnohodnotnej stravy. Chorý človek by mal bezpodmienečne dodržiavať pokyny týkajúce sa olejovo-bielkovinovej diéty. Len tak sa môžu bunky, a tým aj celý organizmus prinavrátiť do pôvodného stavu a vyliečiť sa.
Rozhodujúca je kvalita mastných kyselín
Pre Dr. Johannu Budwigovú predstavuje ľanový olej jeden z najcennejších pokladov pre zdravie buniek. Vždy zdôrazňovala, že nepozná žiaden olej, ktorý by mal taký priaznivý účinok na zdravie ako ľanový olej. Na tento účel stanovila prísne kvalitatívne normy pre extrakciu ľanového oleja. Je nevyhnutné zachovať elektrónové bohatstvo ľanového oleja, a tým aj jeho intenzívny účinok na ľudský organizmus.
Zdroj:
Nadácia Dr. Johanny Budwigovej
https://www.budwig-stiftung.de/prinzip-der-guten-fette/