Ľanový olej patrí medzi rastlinné oleje s najvyšším obsahom kyseliny alfa-linolénovej (ALA), esenciálnej omega-3 mastnej kyseliny. Esenciálna znamená: životne dôležitá! To dáva tejto mastnej kyseline status vitamínu. Telo ju potrebuje, ale nedokáže si ju samo vyrobiť.
Omega-3 mastné kyseliny – kyselina eikosapentaénová (EPA) a kyselina dokosahexaénová (DHA) – ako aj ALA, majú preukázateľný účinok v prevencii kardiovaskulárnych ochorení a vykazujú pozitívne pôsobenie pri mnohých chronických ochoreniach.
Kyselina α-linolénová je esenciálna živina potrebná na tvorbu omega-3 mastných kyselín EPA a DHA. ALA má tiež protizápalový účinok. Zlepšuje pomer omega-6 k omega-3 v tele a znižuje zápal jednoduchou zmenou pomeru mastných kyselín. Všetci vieme, že zápalové procesy pribúdajú s vekom a stávajú sa základom rôznych civilizačných chorôb. Denná dávka ľanového oleja je vynikajúcim a ľahko realizovateľným krokom v prevencii ochorení.
V kontrolovaných, randomizovaných štúdiách (PREDIMED alebo Lyon Diet Heart Study) boli preukázané zdravotné prínosy stredomorskej stravy bohatej na ALA napríklad v súvislosti s možnými kardiovaskulárnymi problémami. Pozitívne sa vyvíjali hodnoty celkového cholesterolu, LDL cholesterolu a krvného tlaku.1
Medzinárodný tím výskumníkov tiež preskúmal celkovo 27 pôvodných štúdií, aby zistil, ako môže omega-3 mastná kyselina rastlinného pôvodu chrániť pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Výsledky ukázali, že jednoduché zvýšenie denného príjmu ALA len o 1 g môže znížiť riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia až o 10 percent!2
Ďalšie štúdie dokazujú protizápalový účinok ľanového oleja: denná konzumácia môže preto viesť k zníženej produkcii prozápalových mediátorov.3,4
Ľanový olej Dr. Budwig pochádza z ekologického pestovania v Nemecku, je lisovaný za studena s použitím pôvodného procesu podľa Dr. Budwigovej a je nefiltrovaný. Tento silný prírodný produkt je vzácnym zdrojom omega-3 polynenasýtených mastných kyselín a vďaka jemnej chuti má všestranné využitie. Obsahuje asi 60% kyseliny alfa-linolénovej (ALA), ktorá prispieva k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi. Originálny ľanový olej podľa Dr. Budwigovej zakúpite TU .
Raňajkový krém Dr. Budwig
Čas prípravy asi 5 minút.
Na prípravu 1 porcie potrebujete:
- 1-2 lyžice Dr. Budwig Omega-3 oleja
- 2 polievkové lyžice mlieka
- 125 – 150 g nízkotučného tvarohu
- 1-2 lyžičky medu
- 1-2 polievkové lyžice Dr. Budwig zmesi ľanových a slnečnicových semienok Energiemix podľa výberu
Postup na prípravu: Tvaroh vymiešame s mliekom do hladka, pridáme Dr. Budwig Omega-3 olej, premiešame a osladíme medom. Potom pridáme Dr. Budwig zmes ľanových a slnečnicových semienok. Chuť krému je možné obmieňať pridaním čerstvého sezónneho ovocia, orechov a korenín.
Čas prípravy asi 5 minút.
Na prípravu 1 porcie potrebujete:
- 3 polievkové lyžice 3-zrnných vločiek (napr. proso, pohánka, ryža)
- 150 ml ovseného alebo mandľového nápoja
- 1 polievková lyžica Dr. Budwig Omega-3 oleja
- 1 malé jablko (nakrájané na kocky)
- 1 polievková lyžica ríbezlí
- 1 polievková lyžica Dr. Budwig zmesi ľanových a slnečnicových semienok Energiemix
podľa výberu
Postup na prípravu: Vločky, ríbezle, Dr. Budwig zmesi ľanových a slnečnicových semienok a nakrájané jablko nasypeme do misky. Zalejeme ovseným alebo mandľovým nápojom. Potom pridáme Dr. Budwig Omega-3 oleja a môžeme konzumovať!
Informácie v článku sú čerpané zo zdrojov spoločnosti Dr. Johanna Budwig GmbH, An den Kolonaten 2-4, 26160 Bad Zwischenahn, Nemecko.
Odkazy v texte:
1Review: Aleix Sala-Vila, Jennifer Fleming, Penny Kris-Etherton and Emilio Ros: Impact of α-Linolenic Acid, the Vegetable ω-3 Fatty Acid, on Cardiovascular Disease and Cognition,
2Pan, A./Chen, M./Chowdhury, R. et al: α-Linolenic acid and risk of cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis; online verfügbar unter: ajcn.nutrition.org/content/96/6/1262.full
3 Rahimlou M, Jahromi NB, Hasanyani N, Ahmadi AR. Effects of Flaxseed Interventions on Circulating Inflammatory
Biomarkers: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Adv Nutr. 2019 Nov
1;10(6):1108-1119
4 Akrami A, Makiabadi E, Askarpour M, Zamani K, Hadi A, Mokari-Yamchi A, Babajafari S, Faghih S, Hojhabrimanesh
- A Comparative Study of the Effect of Flaxseed Oil and Sunflower Oil on the Coagulation Score, Selected
Oxidative and Inflammatory Parameters in Metabolic Syndrome Patients. Clin Nutr Res. 2020 Jan 29;9(1):63-72.